سوله سبک و سوله سبک خرپایی

سوله سبک و سوله سبک خرپایی

به طور کلی سه روش برای ساخت سوله سبک وجود دارد.

1-سوله خود ایستا و یا سوله ubm

2-سوله سبک خرپایی

3-سازه های فضایی

 

سوله UBM (سوله سبک)
سوله سبک : سیستمی است که جهت احداث سوله های بدون اسکت با هزینه‌ ارزان، طراحی آسان، سرعت بالا و بهینه طراحی شده است. این سیستم در واقع کارخانه‌ای بر روی چهارچرخ است که قابلیت برنامه‌ریزی، طراحی، تولید و نصب این نوع سازه‌ها را در هر نقطه‌ای امکان‌پذیر می‌سازد.

سوله های UBM چیست؟
شرکت آمریکایی MIC، در حدود 20 سال پیش، نسل متفاوتی از سوله های سبک را با سیستمی به نام UBM طراحی کرده که به دلیل قابلیت های ویژه ای از قبیل مقاومت بالا، اجرای سریع و مقرون به صرفه بودن، روز به روز با استقبال بیشتری مواجه شده است.

سوله UBM

سوله UBM

محبوبیت و تنوع این سیستم در ساخت انواع سوله ها با کاربردهای مختلف تجاری، صنعتی، کشاورزی، ورزشی و انبار به قدری بوده که هم اکنون تمامی کشورهای پیشرفته و بسیاری از کشورهای دیگر در سراسر جهان از این سیستم در احداث سوله های خود بهره می گیرند.

مهم ترین مزیت هایی که برای سوله های UBM بر شمرده می شوند عبارتند از:
برخورداری از استاندارد بین المللی
سرعت فوق العاده در طراحی نقشه سوله سبک و اجرای سوله
مقرون به صرفه از لحاظ اقتصادی
انعطاف پذیری در طراحی سوله (با طول دلخواه و قابل تغییر در آینده، عرض 10 تا 20 متر و ارتفاع 5 تا 12 متر)
سازگاری با محیط زیست به دلیل استفاده از ورق های گالوانیزه
مقاومت بالای سوله (در برابر توفان های تا 250 کیلومتر بر ساعت، زلزله 7 ریشتر)

 

سوله سبک خرپایی
طراحی و کاربرد سوله های خرپایی به عنوان کاری تخصصی و فنی و علمی که در تخصص افراد آموزش دیده در این زمینه می باشد، امروزه به دلیل داشتن ویژگی های منحصر به فرد و کم ترین میزان نقص در ساخت این سوله ها ، مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است.

اولین عاملی که در کنار هزینه ی مقرون به صرفه و سرعت ساخت بالا در این سازه می توان به عنوان عاملی موثر در افزایش تقاضا برای طراحی و کاربرد سوله های خرپایی از آن یاد کرد، عامل عدم محدودیت در ساخت دهانه ی سوله می باشد که می توان از آن برای محل هایی که نیازمند داشتن دهانه هایی با ارتفاع بسیار بلند نیز می باشند استفاده نمود.

یکی دیگر از عواملی که می تواند در شمار عوامل افزایش دهنده ی طراحی و کاربرد سوله های خرپایی از جانب صاحبان صنایع گوناگون مورد توجه قرار بگیرد، عامل وجود امکان ساخت این سوله ها در اشکال متنوع می باشد که همین امر کاربرد آن ها را برای مصارفی مانند انواع سالن های همایش را ممکن کرده است.

طراحی و کاربرد سوله های خرپایی
طراحی سوله های خرپایی توسط مهندسین سازه با استفاده از انواع محاسبات و برنامه های نرم افزاری با رعایت دقیق ترین جزییات انجام می شود تا کم ترین میزان هدر رفت فضا و هزینه و فولاد و … را در ساخت این سوله داشته باشیم.

در رابطه با بحث کاربرد سوله سبک خرپایی می توان به این موضوع اشاره کرد که؛ این نوع سوله بیشترین کاربرد را در میان انواع دیگر سوله ها دارد و می توان با اطمینان خاطر از کیفیت و ساخت آن، در ساخت و بهره برداری از مدارس، بیمارستان ها، مرغداری ها، انبارها، کارخانه جات، صنایع دریایی، آشیانه های هواپیما، تعمیرگاه ها، نمایشکاه ها، انواع فروشگاه ها، ساخت وسیله های شهر بازی و مواردی از این دست، بدون نگرانی درباره ی اندازه ی دهانه ی آن ، بهره برد.

 

سازه های فضایی

مزایای سازه فضایی

1 – نداشتن محدودیت دهانه در سازه های فضاکار
سازه های فضایی، برای پوشش کلیه مکانهایی که به نحوی محدودیت اجرای ستون و تکیه گاههای میانی دارند ، استفاده شده . و به بیان دیگر سازه های فضایی با عبارت ” سالن های بدون ستون ” مترادف است . خصوصاً که اجرای چنین محل هایی با استفاده از سازه های فضایی ، از نظر جلوه های ظاهری و نکات سازه ای ، موقعیت و برتری منحصر به فردی را برای سازه های فضایی ( در مقایسه با سایر سازه های جایگزین یا مشابه ) ایجاد می کنند .

سازه های فضایی

سازه های فضایی

2 – نداشتن ضرورت نظم تکیه گاهها در سازه های فضایی
در کلیه مکانهایی که به دلیل وجود محدودیت های سازه ای یا معماری ، امکان رعایت نظم و تقارن در انتخاب ستونها وجود نداشته و محدودیت تکیه گاهی دارد ، می توان از سازه فضایی استفاده نمود ، چرا که در سازه های فضاکار به علت رفتار سه بعدی ، توزیع تنش در تمام جهات انجام شده و لذا رعایت نظم در انتخاب تکیه گاهها ضرورت ندارد . به همین دلیل در توسعه شبکه سازه فضایی می توان بدون اینکه به پایداری سازه فضایی صدمه ای وارد شود ، محل تکیه گاهها را (در صورت نیاز ) تغییر داد .

3 – توانایی نصب جرثقیل بر روی سازه فضایی
سختی و استحکام زیاد سازه های فضاکار، منجر به کوچک شدن تغییر شکل سازه تحت بارهای سرویس شده و قابلیت استثنائی برای حمل بارهای سنگین متمرکز و غیر متمرکز به وجود می آورد . به بیان ساده تر امکان نصب جرثقیل دو پل و حتی جرثقیل تک پل و یک ریلی با استفاده از گره های سازه فضایی در هر مسیر دلخواه وجود دارد .

4- امکان تکنیک برتر سازه ای
این نوع شبکه ها (سازه های فضایی) ، نمونه کاملی از سازه های سه بعدی هستند، بطوری که بیشتر اعضای سازه در تقسیم و توزیع بار دخیل شده و این مزیت در این سطح ، منحصر به سازه فضاکار می باشد.

5- وزن کم و ایمنی بالا در سازه های فضایی
در سازه های فضاکار به دلیل رفتار سه بعدی ، تنش در تمام جهات توزیع شده و به عبارت دیگر بدلیل توزیع یکنواخت بار و پخش نیرو در جهات مختلف این سازه ها (سازه های فضا یی) از استحکام توام با سبکی استثنائی و ایمنی بسیاربالا برخوردار می باشد .

6- بهترین روش اقتصادی از مصالح در سازه های فضایی
از یک سو به علت سه بعدی بودن و یکپارچگی سازه های فضایی با کمترین مصالح امکان فراهم نمودن بیشترین صلبیت و بالاترین سطح ایمنی در سازه های فضاکار وجود دارد و از سوی دیگر قابلیت استفاده از مصالح در این سیستم از سازه بسیار بالا بوده به گونه ای که در بعد ملی ، کمترین مصالح از بین رفته و یا از پروسه تولید ملی خارج می‌شوند .

7 –نداشتن فروپاشی ناگهانی ( درجه هایپر استاتیکی بالا ) در سازه های فضاکار
با توجه به بالابودن درجه نامعینی در سازه فضاکار و مشارکت بیشتر هموندها در تقسیم و توزیع بار ، ذخیره مقاومتی اعضا بیشتر بوده و لذا معمولاً حذف یک یا چند المان (خرابی موضعی) منجر به فروپاشی یا انهدام ناگهانی کل سازه نخواهد شد .

8-سازه های فضایی ، مقاومت بسیار بالا در حوادث غیر مترقبه
سازه های فضایی به علت یکپارچگی ، نیروهای افقی بارهای اتفاقی و نیروهای دینامیکی ناشی از زلزله ، انفجار ، حملات هوایی ، طوفان ، آتش سوزی و … را بهتر از انواع دیگر سازه ها تحمل کرده و مقاومت بیشتری دارند . این موضوع در موارد تجربی و آزمایشات (به شرط وجود مقاومت لازم در ستونها و بادبندهای مربوطه) مورد تایید قرار گرفته است

 

یک دیدگاه

  1. ارسلان
    نوامبر 04, 2019 at 3:23 ب.ظ

    مطالب خیلی خوبی راجب سوله و سازه های فلزی توی سایتتون قرار دادید که خیلی مفید بود

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.